حمل و نقل ترکیبی یا چند وجهی به چه معناست و چگونه انجام می شود؟
حمل و نقل ترکیبی یا چند وجهی، ترکیبی از حداقل دو یا چند روش حمل است که برای انتقال کالا از آن استفاده می شود. این جابجایی باید بهترین کیفیت ممکن را داشته و بیشترین میزان بار را جابجا کند. به عنوان مثال محموله ها را با استفاده از حمل و نقل زمینی به بنادر رسانده و از آنجا به وسیله کشتی ها به مقصد می رسانند. موضوع مهمی که در این روش حمل مطرح می شود این است که شرکت حمل و نقلی که با آن قرارداد بسته شده مسئول انجام تمام مراحل حمل و نقل کالا تا مقصد می باشد. با توجه به این که حمل و نقل اصلی ترین بازوی کمکی تجارت و واردات و صادرات است، صاحبان کالا همواره به دنبال ایمن ترین و سریع ترین روش جابجایی کالا هستند. استفاده از روش حمل و نقل ترکیبی یا چند وجهی (Combined Transport) در کاهش هزینه و زمان حمل نیز تأثیرگذار است.
مزیت های حمل و نقل ترکیبی یا چند وجهی چیست؟
حمل و نقل ترکیبی یا چند وجهی زمانی به کار برده می شود که یک روش حمل و نقل برای رساندن بار به مقصد کافی نباشد. در این شرایط برای کامل کردن فرایند حمل و نقل باید از روش هایی مانند جاده یا ریل استفاده کرد. این روش مزیت هایی دارد که مهم ترین آن به شرح زیر است:
- صرفه جویی در وقت: در روش حمل و نقل ترکیبی فرایند حمل کالا توسط یک شرکت انجام شده و تمامی مراحل توسط همان اپراتور حمل و نقل صورت می گیرد. این ویژگی باعث صرفه جویی در وقت و رسیدن به موقع محموله به مقصد خواهد شد.
- کاهش مسئولیت صاحبان کالا و خریدار آن: پس از انعقاد قرارداد با شرکت های حمل و نقل ترکیبی، تمام مسئولیت جابجایی کالا بر عهده شرکت حمل و نقل خواهد بود. بر همین اساس ارتباط و پیگیری برای صاحبان کالا و مشتریان نیز بسیار آسان تر خواهد بود.
- صرفه اقتصادی: علاوه بر صرفه جویی در زمان، روش حمل ترکیبی در هزینه ها نیز صرفه جویی می کند. انعقاد قرارداد با یک شرکت و پرداخت یک حق بیمه برای انتقال، می تواند هزینه ها را به میزان زیادی کاهش دهد.
- امکان انتخاب گزینههای سریعتر انتقال: شرکت های مجری حمل و نقل ترکیبی با شناخت از مسیرها و روش های مختلف حمل، سریع ترین و ایمن ترین روش را برای انتقال بار انتخاب می کنند.
امکان ارسال کالا به اقصی نقاط دنیا از طریق حمل و نقل ترکیبی
با استفاده از روش حمل و نقل ترکیبی می توان به هر جایی از دنیا کالا ارسال کرد و دست تاجران برای تجارت باز خواهد بود. به عنوان مثال در حال حاضر کشورهای آسیای میانه و قفقاز با استفاده از حمل و نقل ریلی و عبور از ایران، به آب های آزاد و اقیانوس هند دسترسی پیدا کرده اند. کشورهای حوزه خلیج فارس نیز می توانند از طریق کریدور ریلی ایران به آسیا و اروپا مرتبط شوند. استفاده از حمل و نقل ترکیبی برای کشورهای محصور در خشکی می تواند راه حل بسیار مناسبی باشد.
نقش حمل و نقل ریلی در حمل و نقل ترکیبی
یکی از روش های جابجایی کالا که در حمل و نقل ترکیبی نقش بسیار پررنگی دارد، حمل و نقل ریلی است. با استفاده از حمل و نقل ریلی می توان بارهایی با حجم انبوه را جابجا کرد که علاوه بر ایمنی، صرفه اقتصادی نیز خواهد داشت. وجود واگن های متنوع باری و امکان استفاده از کانتینرها در حمل و نقل ریلی، یکی دیگر از دلایل استفاده از این روش در سیستم چندوجهی حمل کالا است. کانتینرها امکان ارسال بارهای حجیم و بزرگ را با استفاده از قطار، کشتی و هواپیما میسر کرده اند. با ورود کانتینرها به صنعت حمل و نقل، انقلابی در روش های بسته بندی، تخلیه و بارگیری و حمل کالا رخ داده است.
سخن پایانی
امروزه استفاده از حمل و نقل ترکیبی در جابجایی کالا و بار بسیار رایج است و بیشتر شرکت های حمل و نقل دنیا آن را اجرا می کنند. با توجه به موقعیت استراتژیک ایران در کریدورهای اصلی حمل و نقل دنیا، گسترش امکانات انجام این روش می تواند بسیار سودآور باشد. امکاناتی مانند ساخت اسکله های جدید، تجهیز ترمینال ها و ایستگاه های قطار. علاوه بر این تجهیز مکان های بارگیری و تخلیه به وسایلی مانند لیفتراک و جرثقیل نیز می تواند بسیار موثر باشد.
تجهیز مکان های بارگیری و تخلیه بار برای اجرای بهتر حمل و نقل ترکیبی
سامانه قطاربار به صورت تخصصی با بهره گیری از دانش فنی، با بیش از ۴۰ انبار توشه مجهز به امکانات تخلیه و بارگیری در شبکه ریلی کشور آماده خدمت رسانی به صاحبان کالا است. امروزه این امکان وجود دارد که برای حمل انواع بار اعم از خرده بار، بار عمده و بار سازمانی به وسیله قطار اقدام کرد. برای ثبت سفارش می توانید به وب سایت قطاربار مراجعه کرده و یا با شماره تلفن های زیر در تماس باشید:
۰۲۱۵۵۶۶۸۶۳۶– ۰۲۱۵۵۶۶۳۳۵۲– ۰۲۱۵۵۶۶۳۳۵۱– ۰۲۱۵۵۶۶۳۳۵۰